Projekt stacji PKS Skierniewice

Jest to projekt dyplomowy, obejmujący koncepcje dworca w Skierniewicach z funkcją
uzupełniającą. Miasto w którym jest ulokowany cechuje się wysokim odsetkiem osób
dojeżdżających do pracy. Dzieje się tak z racji usytuowania między największymi miastami
w Polsce- Łodzią i Warszawą. Miejsce wyjeżdżających zajmują mieszkańcy wsi i miasteczek.
Ściąga ich tu praca, handel lub edukacja. W miejscu projektu istniały kiedyś stanowiska dla
obsługi autobusów, które zostały przeniesione poza centrum, utrudniając komunikacje
mieszkańcom mniejszych miast. Pomysł na bryłę wyniknął z paru czynników. Pierwszym, była chęć zasłonienia estakady
sąsiadującej z działką, która jest główną drogą miasta. Na tą też drogę, tysiące ludzi wychodzą
z dworca kolejowego.

 

Stąd też potrzeba wielokondygnacyjnego budynku. Ważny okazał się też
sposób rozwiązania komunikacji w sposób bezpieczny, nie zmuszając do przechodzenia przez
jezdnie dworcową. Jednocześnie hala poczekalni, wg zamierzenia daje możliwość wyjścia
bezpośrednio na stanowisko postojowe, i swobodnego śledzenia ich z każdego punktu.
Bryła oparta na łuku, domyka łagodnie plac, wytworzony przez obiekt mieszkaniowy oraz dwa
dworce; autobusowy i kolejowy.
Materiałem elewacyjnym jest cegła kratówka, która bezpośrednio nawiązuje do kolorystyki
sąsiedniego- XIXw dworca kolei wiedeńskiej. Jeśli chodzi o funkcję, to prócz
poczekalni,budynek zawiera część handlową z małą gastronomią oraz bibliotekę w której
można umilić sobie czas oczekiwania.

stacja PKS

Updated on 2016-06-07T20:28:03+00:00, by fpiodec.