Konsulat Federacji Rosyjskiej w mieście Łodzi

Głównym celem projektu stało się wytworzenie interesującej przestrzeni wewnętrznej. Ze strefy wejściowej odwiedzający kierowany jest od razu na poziom +1, na którym znajdują się sklepy. Projektowana jest gradacja powierzchniowa części handlowych, w taki sposób aby wraz z wysokością poziomów rosły ich gabaryty. Obserwator znajdujący się w budynku ma okazje już od poziomu parteru podziwiać przestrzeń utworzoną przez wycięcie przez wszystkie kondygnacje, odsłaniające przeszklenie w dachu. Analogocznie  z dowolnego piętra budynku widoczna jest też mała scena znajdującą się na parterze, która posłuży jako miejce prezentacji, pokazów organizowanych w galerii.   Po wjechaniu na najwyższe piętro budynku, klient przechodzi bezpośrednio do części jadalnej małej gastronomii, która jest największą stworzoną strefą otwartej przestrzeni.

Ostatnią kondygnację zajmuje mogąca funkcjonować samodzielnie restauracja, oraz część administracyjna,​ mająca wgląd w głąb budynku. Rezygnacja z umiejscowienia usług handlowych na parterze wynika, z uwarunkowań działki, która choć mała ,dała możliwości na wygospodarowanie​ dwóch poziomów parkingowych po18 miejsc postojowych z osobnymi pochylniami, wykorzystującymi​ sygnalizacje świetlną.

Konsulat – projekt

Updated on 2015-10-14T18:47:47+00:00, by fpiodec.